Dostupni linkovi

Slovenija: Počelo prijevremeno glasovanje pred izbore


U sjedištima općinskih izbornih povjerenstava u Sloveniji od utorka ujutro u devet sati svoj glas na prijevremenim parlamentarnim izborima mogu dati birači koji će u nedjelju, na dan izbora, biti izvan mjesta stalnog prebivališta.

Prijevremeno glasovanje za takve birače trajat će u utorak, srijedu i četvrtak od 9 do 17 sati. Prijevremeno glasovanje na izborima koristi obično oko jedan posto od približno 1,6 milijuna birača.

Slovenci u nedjelju na izborima biraju novi parlament sa 90 zastupnika. Od rezultata izbora ovisit će i sastav buduće vlade od koje se očekuju brži odgovori na izazove ekonomske krize. Vladi aktualnog premijera Boruta Pahora parlament je u rujnu godinu dana prije isteka četverogodišnjeg mandata izglasovao nepovjerenje, nakon čega su raspisani parlamentarni izbori.

Predizborne ankete više izgleda za sastavljanje nove vlade daju dosadašnjoj oporbenoj desnici na čelu s bivšim premijerom Janezom Janšom.

Slovenski analitičari međutim upozoravaju da će zadnjih nekoliko dana kampanje, koja traje do petka u ponoć. presudno utjecati na konačan rezultat temeljem kojega će predsjednik države Danilo Tuerk odlučiti kome dodijeliti mandat za sastav nove vlade.
XS
SM
MD
LG