Dostupni linkovi

Drugi dan glasanja u Egiptu


Prvi izbori u Egiptu od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka danas ulaze u drugi dan, uz naznake velikog odziva glasača u Kairu i ostalim gradovima.
Prvi izbori nakon odlaska Mubaraka

Prvi dan glasanja protekao je uglavnom mirno, a rad glasačkih mjesta sinoć je produžen zbog velikih redova na biralištima.

Mnogi demonstranti koji i dalje zauzimaju Trg Tahrir bojkotovali su glasanje, a postojao je i strah da će izbori biti odgođeni poslije nasilja sa žrtvama tokom demonstracija protiv vojne uprave koja je naslijedila Mubaraka, prenosi BBC.

U posljednjih deset dana poginuo je najmanje 41 demonstrant, a više od 2.000 ljudi je ranjeno, što je podiglo tenzije u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Svjetske agencije javljaju da se većina egipatskih stranaka slaže da će na ovim izborima biti zabilježen rekordan odziv glasača.

Državna televizija prenijela je da je u nasilju povezanom sa izborima povrijeđeno 25 ljudi, ali posmatrači u izvještajima navode da nije bilo većih incidenata ili neregulanrosti. Jedine pritužbe odnose se na kampanje koje stranke još uvijek mjestimično provode ispred birališta, ne poštujući predizbornu šutnju.
XS
SM
MD
LG