Dostupni linkovi

OECD upozorava na širenje evropske krize i recesijuOrganizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je danas da politički lideri moraju da budu "spremni na najgore" pošto ekonomski uticaj dužničke krize u Evropi preti da se proširi na ceo razvijeni svet.

OECD, sa sedištem u Parizu, u svom novom izveštaju ocenio je da bi neuspeh evropskih lidera da se izbore sa dužničkom krizom koja se proširila iz Grčke na daleko veću Italiju, "mogao da dovede do ekonomskih poremećaja velikih razmera" i završi se "razarajućim ishodom".

U izveštaju koji se objavljuje svake dve godine, preporučuje se hitno jačanje evropskog fonda za spasavanje i poziva se evropska centralna banka da učini više na rešavanju krize.

OECD je upozorio da bi Velika Britanija i zemlje evrozone mogle da uđu u recesiju i smanjila je prognozu privrednog rasta u svetu.

Ta organizacija za evrozonu predviđa smanjenje od jedan odsto u ovom tromesečju i 0,4 odsto u sledećem.

Prognoza privrednog rasta u svetu takođe je smanjena na 3,8 odsto u ovoj i 3,4 odsto u 2012. godini, a OECD je upozorio da bi neki "negativan događaj" u evrozoni mogao da izazove ekonomske poremećaje u svetu.

OECD okuplja 34 razvijene zemlje, između ostalih, članice EU, SAD i Japan.
XS
SM
MD
LG