Dostupni linkovi

Kina želi da ulaže u infrastrukturu SAD i EUKina želi da ulaže u obnavljanje zapuštenih puteva i druge infrastrukture u SAD i Evropi da bi se pokrenuo privredni rast u svetu, najavio je danas predsednik
Kineske investicione korporacije (CIC) Lou Đivej.

Najava, objavljena u komentaru u britanskom dnevniku Fajnenšel tajms (Financial Times), odražava promenu strategije fonda vrednog 410 milijardi dolara, stvorenog 2007. godine, koji je do sada ograničeno ulagao, uglavnom kupujući male udele u kompanijama u javnoj prodaji, da bi se izbeglo stvaranje političke opozicije u inostranstvu.

"Kina je voljna da se uključi" u obnavljanje infrastrukture u SAD i Evropi, kojoj "su očajnički potrebne nove investicije", dodao je Lou Đivej.

Analitičari u Evropi i Kini su predložili da Peking iskoristi 3.200 milijardi dolara deviznih rezervi da stekne prednost u političkim i trgovinskim pitanjima u trenutku u kojem su vladama drugih zemalja hitno potrebne investicije.

Peking podstiče kineske kompanije da više investiraju u inostranstvu kako bi se smanjila zavisnost od izvoza i stranih investicija.

CIC je stvoren za investiranje u inostranstvu da bi se dobio bolji prinos na kineske devizne rezerve, koje su najvećim delom pretvorene u američke i evropske drzavne obveznice.

Lou je izneo procenu da je za obnovu infrastrukture u SAD potrebno najmanje 2.200 milijardi dolara.

"Oslobođeni inflatornih pritisaka koje pogađaju mnoge privrede u usponu, SAD i Evropa treba da naprave značajne investicije. Ne možemo da računamo na zemlje u razvoju da će same stvoriti stabilan privredni oporavak", zaključio je Lou.
XS
SM
MD
LG