Dostupni linkovi

Kocijančić o pismu Bilta: Korisni svi predlozi


Maja Kocijančič, zamenica portparola Ketrin Ešton, agenciji Beta prenela je da je pismo ministra inostranih poslova Švedske Karla Bilta u kojem je zatražio novi dijalog o severu Kosova, dostavljeno visokoj predstavnici EU.

Kocijančić je dodala da u ovom trenutku može samo reći da su "uvek korisni svi predlozi i doprinosi zemalja članica" evropske dvadesetsedmorice.

Bilt je, prema pisanju prištinskog lista "Koha Ditore", istovetno pismo uputio i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Kako Bilt u pismu visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton ističe, sever je sada odvojen od ostalog dela Kosova više nego ikada i zbog toga se EU nalazi pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova, ali i da nađe primenjivo rešenje za sever zemlje.

Premijer vlade u Prištini Hašim Tači je na vest o Biltovom predlogu reagovao tako što je ocenio da bi novi pregovori o Kosovu bili "prevaziđeni". On je poručio da je "Kosovo o svom statusu razgovaralo u Beču u međunarodnom procesu utvrđivanja predloga za status zemlje".
XS
SM
MD
LG