Dostupni linkovi

Tači: Biltov predlog prevaziđen


Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je u subotu uveče da je predlog ministra spoljnih poslova Švedske Karla Bilta da se uporedo s razgovorima o tehničkim pitanjima Kosova i Srbije pod posredstvom Brisela organizuju i razgovori EU - Kosovo kako bi se pronašlo realističko rešenje za sever Kosova, prevaziđen.

"Kosovo je o svom statusu razgovaralo u Beču u međunarodnom procesu utvrđivanja predloga za status zemlje. Ministar Bilt i Švedska su bile deo tog procesa. Predlog koji je dat je prevaziđen", kazao je Tači posle sastanka s predsednikom Socijalističke partije Albanije Edijom Ramom.

Portal koha.net preneo je da je Bilt u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu poliitku i bezbednost Ketrin Ešton i komesaru za proširenje štefanu Fileu naveo da je sever Kosova sada odvojen od ostatka Kosova više nego ikada.

Zbog toga je, navodi Bilt, EU pred dva izazova - da insistira na odbijanju podele Kosova, ali i da nađe realističko rešenje za sever Kosova.

U pismu čiju je kopiju preko diplomatskih izvora dobila Koha ditore, Bilt traži da se dijalog u Briselu modifikuje kako bi se pitanje severa Kosova razmatralo šire od usko tehničkih pitanja.
XS
SM
MD
LG