Dostupni linkovi

Samit EU-SAD u ponedeljak u Vašingtonu


U Vašingtonu će u ponedeljak biti održan samit Evropske unije i SAD, na kojem će najviši evropski i američki zvaničnici razgovarati o rešenjima za izlazak iz svetske ekonomske krize.

EU će na samitu predstavljati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta u Briselu. Samitu će prisustvovati i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za trgovinu Karel De Guht.

SAD predstavljaju predsednik Barak Obama, državna sekretarka Hilari Klinton i drugi visoki zvaničnici. U saopštenju Van Rompej je naveo da će sa Obamom razgovarati o dužničkoj krizi u Evropi.

"Radujem se što ću sa predsednikom Obamom razgovarati o stanju globalne ekonomije, uključujući evropsku dužničku krizu. Mi, EU i SAD, imamo najjače trgovinske i ekonomske veze u svetu", naveo je Van Rompej.

Učesnici samita razmatraće načine za postizanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mesta. Tema sastanka biće i klimatske promene, energija i unapredjenje transatlantskog partnerstva.

Evropski i američki zvaničnici analiziraće i situaciju u zemljama "arapskog proleća", Iranu, Siriji, Avganistanu i "istočnom susedstvu EU", kao i mirovni proces na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG