Dostupni linkovi

Umjereni islamisti proglasili pobjedu na izborima u Maroku


Umjerena islamistička Partija pravde i razvoja /PJD/ proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima u Maroku, što bi trebalo da rezultira jačom vladom nakon nakon usvajanja novog ustava, koji je predložio kralj Mohamed, a kojim su data veća ovlašćenja parlamentu i premijeru.

PJD, koja ima najviše glasača među siromašnom populacijom, biće druga umjerena islamistička partija na čelu zemlje od početka niza pobuna Arapskog proljeća.

Ova partija, koja se nada finansijskoj pomoći islamskih zemalja ali koja želi da izbjegne uvođenje strogih moralnih zakona u društvu, moraće da ujedini snage sa drugim strankama kako bi formirala vladu.

Glavni rival pobjedničkoj partiji bila je "Koalicija za demokratiju", labavi monarhistički blok koga čini osam partija, među kojima i "Patrija autentičnosti i modernizma", koju je godinu dana nakon prethodnih izbora osnovao jedan od kraljevih najbližih ljudi Fuad Ali al-Hima.

Kralj Mohamed Šesti predložio je niz reformi ove godine, dajući veća ovlaštenja parlamentu i premijeru, a u pokušaju da izbjegne sudbinu Tunisa, Libije, Egipta, Jemena i Sirije.On je prebacio više ovlaštenja na vladu, iako i dalje ima glavnu riječ kada se radi o ekonomiji, bezbjednosti i religiji.
XS
SM
MD
LG