Dostupni linkovi

Dačićevo predizborno zveckanje oružjem


Predsednik SPS Ivica Dačić stoji uz kovčeg Slobodana Miloševića 2006. godine
Predsednik SPS Ivica Dačić stoji uz kovčeg Slobodana Miloševića 2006. godine
Gotovo naredbodavno intoniran stav ministra policije i zamenika predsednika Vlade Ivice Dačića da niko ne sme da saopšti da je Kosovo izgubljeno i da Srbija ne sme da kaže da neće da ratuje za Kosovo kako ne bi narušila ravnotežu straha, naišao je na kritike i oštre osude evropskih zvaničnika i demokratske javnosti u Srbiji, dok je, s druge strane, uknjižio podršku Naprednjaka i Radikala.

„Dačićev stav prija svima“, ali plašim se da je reč o „korišćenju Kosova u predizborne svrhe“, odgovorio je zameniku premijera i ministru policije Goran Bogdanović, ministar za Kosovo.

On navodi da podržava ideju da svim sredstvima treba braniti ljude na Kosovu, ali da je u Dačićevom slučaju očigledno da je počela predizborna kampanja.

Istovremeno, lideri Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke ocenjuju da je Dačićeva izjava pravnog državnička, u punoj saglasnosti sa interesima Srbije.

Dok čitaoci u blogovima pogađaju pravo u metu pa tako jedan primećuje – Evo ga, progovorio Sloba! – a drugi „Kako bih voleo da vidim prvu ekipu SPS u punoj ratnoj opremi kako juriša...”, Dačićeva stranačka koleginica i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kaže za Radio Slobodna Evropa
Slavica Đukić Dejanović opravdava Dačića, tvrdeći da je 'hteo da kaže da je dijalog jedini način da se sukobi reše'.
da je ministar pogrešno interpretiran i da ovakva poruka zapravo odslikava njegov stav da je dijalog jedini način za rešavanje problema na Kosovu.

“Mislim da ovakve izjave ne podižu tenzije a ako ih neko drugi zloupotrebi u tumačenju onda je to njegova stvar. Poruka je sasvim jasna, dakle ono što Srbija želi jeste da sve konfliktne i teške situacije rešava dijalogom i mirnim putem, a naravno, mi moramo sebe braniti. Znam da govorimo o severu Kosova. Ivica Dačić je hteo da kaže da je dijalog jedini način da se sukobi reše”, rekla je Đukić Dejanović.

Neprave poruke u nepravo vreme

Izgleda, međutim, da visoki evropski zvaničnici nisu baš ubeđeni u Dejanovićkin „prevod“ Dačićevih poruka.

Štefan File u Beogradu, oktobar 2011.
Štefan File u Beogradu, oktobar 2011.
Štefan File, evropski komesar za proširenje, koji se sa Dačićem u četvrtak sreo u Briselu, izrazio je očekivanje Evropske unije „da će predizborna kampanja biti vođena konstruktivno i odgovorno, na liniji sa evropskim stremljenjima Srbije“.

Dačićevo verbalno zveckanje oružjem na način predsednice Skupštine Srbije nije razumeo ni Jelko Kacin, potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom i izvestilac EP za Srbiju.

“To su neprave poruke u nepravo vreme. Samo nekoliko dana ima Srbija da ubedi države članice EU da zaslužuje status zemlje kandidata za ulazak u EU. Sa takvim izjavama to nije moguće postići i radi se o dodatnoj konfuziji koja postavlja kredibilnost Srbije pod veliki upitnik. Ja kao potpredsednik delegacije za odnose sa Jugoistočnom Evropom i izvestilac za Srbiju koji moram Srbiju hrabriti, rekao bih da je potpredsednik Vlade malo pomešao stvari, mislio je da se radi o predizbornoj kampanji, a mi ovde govorimo o mogućem dobijanju statusa kandidata Srbije u EU. Za predizbornu kampanju imaće još nekoliko meseci dok je do odluke o dobijanju statusa ostalo svega nekoliko dana”, podvukao je Kacin.

Politička beskrupuloznost

Dačićeve reči pokazuju pravo lice političara iz stranke koja je direktno odgovorna za ratove na području bivše Jugoslavije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Žarko Korać, narodni poslanik, čelnik Socijaldemokratske unije i jedan od najoštrijih kritičara ratne politike Srbije iz devedesetih godina.

“To je fenomen već viđenog, ali sa zastrašujićim emotivnim reakcijama graana Srbije da ovako olako o napadima i ratu priča čovek koji je
Žarko Korać kaže kako 'o ratu priča čovek koji je bio u partiji koja je te ratove vodila i izgubila i, pri tom, počinila strahovite zločine'.
vodio ratove koji su doveli do užasnih zločina i mnoštva mrtvih, ratove koji su na kraju izgubljeni. Dakle, o ratu priča čovek koji je bio u partiji koja je te ratove vodila i izgubila i, pri tom, počinila strahovite zločine i nepravde svim susednim narodima, pa, na kraju krajeva, i srpskom narodu. Čovek se oseća užasno zbog te političke beskrupuloznosti. Političke kampanje jesu po principu ‘gledaj šta možeš da govoriš da bi dobio i poslednjeg birača za sebe’, ali u ovom slučaju to prelazi granice političke pristojnosti i pokazuje da je priča da je Dačić voa jedne reformisane stranke, u šta je lično nisam nikada verovao, bila veoma sumnjiva stvar”, ocenjuje Korać za RSE.

Ovo nije prva zbunjujuća izjava srpskog ministra. Dačić je u poslednje vreme apelovao i na razgraničenje sa Kosovom, pa čak govorio i da dijalog ne treba da se vodi sa Kosovom nego sa Albanijom, podseća Aleksandar Popov, čelnik novosadskog Centra za regionalizam, koji izjavu ministra policije takodje stavlja u kontekst predizborne kampanje.

„Niti je realno da Thaci krene na Srbe na severu Kosova, niti je realno da bismo mi na to odgovorili nekim jačim oružanim snagama jer niko ne bi stao iza nas; čak ni Rusi koji nas verbalno podržavaju sigurno ne bi zagrizli taj opasni mamac da se sukobe sa deleko jačim silama koje na Kosovu, na kraju krajeva, odlučuju“, ocenjuje Popov.

Dačićeve nacionalističko-militarističke izjave registrovali su i zapadni mediji.

Tako Wall Street Journal navodi da se nacionalistička retorika ponovo raspaljuje pred izbore navodeći kao primer ministrovu poruku da “ako je cena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, onda to ne treba nikada da prihvati jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU”.

List, takođe, prenosi i Dačićevu izjavu da Srbija ne sme da obeća da neće ratovati za Kosovo.
XS
SM
MD
LG