Dostupni linkovi

ICJ izriče presudu u sporu Makedonije i Grčke 5. decembra


Međunarodni sud pravde (ICJ) donijet će 5. decembra presudu u sporu između Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslavenske republike, saopšteno je u četvrtak iz ovog suda.

"Međunarodni sud pravde, glavni sudski organ Ujedinjenih naroda, donijeće 5. decembra 2011. godine presudu u predmetu koji se odnosi na primjenu privremenog sporazuma od 13. septembra 1995. godine", navodi se u saopštenju ICJ-a.

Atina od 1991. godine blokira međunarodno priznanje Makedonije pod ovim imenom smatrajući da ono pripada njenoj nacionalnoj historijskoj baštini.

Makedonija se u novembru 2008. godine obratila ICJ-u s molbom da Sud naredi Grčkoj da se prestane protiviti njenom ulasku u Organizaciju Sjevernoatlantskog sporazuma (NATO) i u bilo koju drugu međunarodnu organizaciju.

Makedonija predbacuje Grčkoj da je stavila veto na njen ulazak u NATO u aprilu 2008. godine i da je prekršila privremeni sporazum zaključen između dvije zemlje 1995. godine, kojim su regulirani njihovi bilateralni odnosi.

Makedonija je primljena u NATO 1993. godine, pod privremenim imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM). Više od 120 zemalja, među kojim Rusija i SAD, priznalo je ovu balkansku zemlju pod imenom "Republika Makedonija".
XS
SM
MD
LG