Dostupni linkovi

Suđenjem Saifu Gadafiju pokazati da je okončana diktatura u Libiji


Libija će organizovanjem poštenog suđenja Saifu al Islamu Gadafiju svijetu pokazati da su odbacili diktaturu, izjavio je danas glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo.

On je naglasio da neće uputiti zahtjev da sin svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija bude isporučen u Hag kako bi se suočio sa optužbama za zločine protiv čovječnosti, čak iako nema garancije da će proces pred domaćim sudom biti u potpunosti fer.

Prema njegovim riječima, suđenje u Libiji biće mnogo bolje nego "pravda pobjednika", čega se pojedini pribojavaju.

"Libijci su posvećeni tome da učine nešto veoma dobro. Oni žele da pokažu svijetu da su ozbiljna zemlja sa pametnim ljudima i da mogu da urade dobar posao. To je pitanje nacionalnog ponosa. Mislim da se olako ne bi trebalo sumnjati u njih", rekao je Moreno Okampo.

Nacionalni prelazni savjet (NTC), koji je bio na čelu pobune kojom je sa vlasti svrgnut Gadafi i od tada rukovodi zemljom, neprestano ponavlja da neće isporučiti Saifa al Islama i da će obezbjediti da ima pošteno suđenje u Libiji.

Glavni tužilac MKS dodao je da uprkos izvještajima da je u Libiji uhapšen i bivši šef obavještajne službe Abdulah al-Senusi sve ukazuje na to da je on još na slobodi i da je jedan od posljednjih sa liste najtraženijih zvaničnika bivšeg režima.

MKS je ranije objavio naloge za hapšenje Gadafija, Saifa al Islama i Al Senusija za optužbe za zločine protiv čovječnosti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG