Dostupni linkovi

Izbori u Egiptu ipak u ponedjeljak


Vladajuće Vrhovno vijeće oružanih snaga u Egiptu potvrdio je u četvrtak da neće biti odgađanja parlamentarnih izbora, planiranih za ponedjeljak, 28. novembar.

Nećemo odgađati izbore. Ovo je konačna odluka, izjavio je na pres-konferenciji član Vijeća general Mamduh Šahen.On je prenio da Egipćani moraju da se "usredsrede" na izbore, odbacivši zahtjev demonstranata sa centralnog kairskog trga Tahrir da odmah prepuste vlast civilnoj vladi.

Po njegovim riječima, ukoliko bi se vojni zapovjednici odmah povukli s vlasti time bi "izdali" povjerenje naroda.

I predsjednik izborne komisije Abdel Moez Ibrahim prenio je novinarima da su vlasti spremne da organizuju izbore 28. novembra "bez obzira na okolnosti".

U međuvremenu je još jedan član Vijeća, general Moktar al-Mulah, izjavio je da okupljeni na Tahriru ne predstavljaju egipatski narod, ali da se njihovo mišljenje mora poštovati.

On je rekao da se Vijeće nada da će do ponedjeljka biti formirana nova vlada koja će zamijeniti kabinet premijera Esama Šarafa koji je podnio ostavku tokom trajanja nereda u Kairu, ne navodeći tačan razlog za takvu odluku.

Na egipatskom trgu Tahrir od ponoći traje primirje između snaga sigurnosti i demonstranata, po prvi put od subote kad su počeli neredi u kojima je stradalo najmanje 40 osoba.
XS
SM
MD
LG