Dostupni linkovi

Počeo sastanak Sarkozi -Merkel -Monti


U Strazburu je danas počeo mini samit posvećen traženju rješenja za izlaz iz dužničke krize, na kome učestvuje francuski predsjednik Nikola Sarkozi, njemački kancelar Angela Merkel i novi italijanski premijer Mario Monti.

Sastanak u Strazburu održava se radi hitnih pregovora poslije neuspjele aukcije njemačkih obveznica koja je dovela dužničku krizu u samo srce eurozone.

Sarkozi je pozvao Merkelovu da odustane od protivljenja ideji da se Evropskoj centralnoj banci (ECB) dozvoli da postane "kreditor posljednjeg utočišta" i time zaštiti nacionalne budžete od skeptičnih tržišta.

Francuska smatra da bi omogućavanje da ECB postane "kreditor posljednjeg utočišta", po modelu američke Uprave federalnih rezervi (FED) ili Banke Engleske, ponovo uvjerilo tržišta da ne postoje rizici od bankrota članica eurozone zbog nemogućnosti vraćanja dugova, prenijela je agencija France press.

Njemačka je takođe pod jakim pritiskom da pristane na emitovanje evroobveznica, kojima bi bile objedinjene orijentacione njemačke obligacije sa obveznicama koje emituju vlade koje su izgubile povjerenje tržišta.

Novi italijanski premijer Mario Monti, koji je preuzeo funkciju 13. novembra nakon ostavke Silvija Berluskonija, prvi put učestvuje na jednom ovakvom sastanku.
XS
SM
MD
LG