Dostupni linkovi

Pritvor osumnjičenima za zločin u logoru Tarčin


Sud BiH djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje u predmetu Mustafa Đelilović i drugi, kojim se određuje jednomjesečni pritvor za osam lica osumnjičenih da su počinili ratne zločine u logoru Tarčin.Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 22. decembra, saopšteno je iz Suda BiH.

Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember osumnjičeni su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Navedeni su osumnjičeni da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske i hrvatske nacionalnosti koji su držani u protivpravnom zatočeništvu u logoru "Silos" u Tarčinu, u prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa", saopštilo je ranije Tužilaštvo BiH.

Logor "Silos" u Tarčinu, naselju u blizini Hadžića, formiran je početkom rata, a zatvoren 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG