Dostupni linkovi

U Portugaliji počeo generalni štrajk


Portugaliji počeo 24-časovni generalni štrajk, koji je prizemljio sve avione i zaustavio javni transport, zbog vladinih oštrih mera štednje.

Kontrolori leta i zaposleni u lisabonskom metrou bili su prvi koji su sinoć stupili u štrajk. Očekuje se da će se njima danas pridružiti stotine hiljada drugih radnika, uključujući nastavnike i bolničko osoblje, javio je BBC. Očekuje se da štrajk bude jedan od najvećih u istoriji Portugalije gdje su masovne akcije industrijskih radnika retke.

Parlament iduće nedelje treba da glasa o planu za smenjenje deficita koji je uslov da bi EU i MMF pružile finansijsku pomoć Portugaliji vrijednu 78 milijardi eura.

Mnogi Portugalci su šokirani obimom mjera štednje koje budžet predviđa, ocenio je BBC. Naime, vlada je predvidjela kresajne troškova širokog spektra javnih servisa, uključujući zdravstvo i oružane snage, kao i uvodjenje viših poreza.

Sa nezaposlenošću koja prevazilazi 12 procenata i neizvesnošću privrede u idućoj godini, konzervativna vlada premijera Pedra Pasosa Koelja je rekla da nema drugi izbor nego da smanji troškove.
XS
SM
MD
LG