Dostupni linkovi

Privatizacija Plive pod istragom


Istražuje se privatizacija hrvatske farmaceutske kompanije Pliva, javljaju hrvatski mediji od izvora bliskog istrazi.

Osim sumnji u nezakonitosti oko privatizacije, istražitelji se bave i Plivinim investicijama u inozemstvu koje su tvrtku doveli na rub poslovne propasti, piše Jutarnji list.

Dokumentacija kojom raspolažu nadležna tijela, pokazuje kako je američki Barr bio spreman isplatiti osjetno veću cijenu od one koja je postignuta, a za što je zaslužan dogovor hrvatskog političkog vrha.

Barr je inače za većinski paket Plive na kraju platio 2,2 milijarde dolara, i tako stekao primat na istočnoeuropskom farmaceutskom tržištu.

HRT javlja da nadležna istražna i financijska tijela provjeravaju je li rast dionica na burzi 2006., izazvan kupnjom dionica od islandskog Actavisa, namjerno zaustavljen.

Time bi Pliva bila prodana drugom ponuđaču po dosta nižoj cijeni od tržišne koju, inače, uvijek definira najveća ponuda.

Postoji sumnja u to da je natjecanje Actavisa i Plive zaustavljeno kampanjom i pritiscima iza kojih je stajao tadašnji vrh Vlade te da je tako ostvarena razlika u cijeni dionica od preko 70 milijuna eura.
XS
SM
MD
LG