Dostupni linkovi

Koruška: Albanac uhapšen po potjernici Srbije


Kosovski Albanac, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu zbog ratnih zločina, uhapšen je u Koruškoj u Austriji i prebačen je u ekstradicioni zatvor.

Riječ je o 39-godišnjaku koji je pred jednim beogradskim sudom osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina, saopštila je austrijska policija.

Još nije poznato da li je muškarac osuđen u odsustvu u Srbiji, gdje se tereti za najteža krivična djela iz 1998. godine, među kojima su ubistva, silovanje i pljačka, javila je austrijska agencija APA pozivajući se na portparola Pokrajinskog suda u Koruškoj.

Pojedini mediji u Prištini objavili su da je to Sinan Morina, protiv koga se u Srbiji vodi ponovljeni postupak pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tužba ga tereti da je kao pripadnik "orahovačke grupe" nekadašnje OVK učestvovao u zločinu nad srpskim civilima u selu Opteruša na Kosovu, 1998. godine.

Potjernica za Morinom raspisana je 30. decembra 2009. godine radi dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi zbog osnovane sumnje da je izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud Srbije u avgustu 2009. godine ukinuo je presudu kojom je Morina bio oslobođen optužbi za ratne zločine i predmet vratio na ponovno suđenje, a Morina je u međuvremenu pobjegao iz Srbije.
XS
SM
MD
LG