Dostupni linkovi

EU planira nove finasijske sankcije Siriji


Vlade Evropske unije planiraju da usvoje više finansijskih sankcija protiv Sirije naredne sedmice, što bi onemogućilo predsjedniku Bašaru al Asadu pristup gotovini kroz bankarski sektor, rekao je danas neimenovani diplomata u Briselu.

Očekuje se da će nove mjere uključivati zabranu za evropske investicije u sirijskim bankama i trgovanje sirijskim obveznicama.Takođe, novim mjerama će biti zabranjeni novi zajmovi vladi, bilateralno ili kroz međunarodne finansijske institucije, trgovina zlatom ili drugim vrijednim metalima, kao i zabrana prodaje kompjuterskog softvera koji se koristi za nadgledanje interneta ili telefonskih komunikacija.

"Cilj je obuhvatiti sankcijama finansijske resurse Asada", rekao je neimenovani diplomata.

Vlade EU dale su preliminarno odobrenje paketu sankcija početkom sedmice, ali će eksperti nastaviti diskusije i mogli bi dodati neke prijedloge.Nove mjere samo su dodatak već postojećim koje se odnose na embargo na naftu, mjere protiv samog Asada čiji je cilj zaustavljanje represije režima protiv demonstranata.

UN saopštile su da je 3.500 ljudi ubijeno u ustanku protiv Asada, koji je uslijedio nakon nereda u drugim arapskim zemljama u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.
XS
SM
MD
LG