Dostupni linkovi

Erdogan se izvinio za ubijanje Kurda 1930-tih


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan prvi put se u ime Turske izvinio za žestoku oružanu kampanju koja je imala za cilj savladavanje kurdske pobune na istoku zemlje 1930-ih godina, kada je bilo više hiljada mrtvih.

"Ako je potrebno izviniti se u ime države, izvinit ću se i izvinjavam se", kazao je on u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Pozivajući se na jedan službeni dokument iz tog vremena, Erdogan je kazao da je 13.806 ljudi ubijeno u zračnim i kopnenim bombardovanjima, za kojim su uslijedila samovoljna ubijanja u pokrajini Dersim naseljenoj Kurdima Alevis, muslimanske heterodoksne konfesije, bliske šiizmu.

Tako je Erdogan razbio tabu u Turskoj o ovom masakrima, nakon kojih je, prema različitim izvorima, ostalo na hiljade mrtvih."Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše savremene povijesti", naglasio je Erdogan, ocijenivši da treba rasvijetliti ovaj događaj.

On je također pozvao glavnu opozicijsku stranku u parlamentu, Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao Ataturk i koja je vladala u Turskoj do 1946. godine, da preuzme odgovornost za ovaj događaj.
XS
SM
MD
LG