Dostupni linkovi

Medvedev: Rusija ima odgovor na antiraketni štit


Rusija će opremiti svoje projektile dugog dometa bojevim glavama koje će moći da izbjegnu američki raketni štit u Evropi i možda će postaviti dodatno naoružanje u svojim zapadnim i južnim regionima, izjavio je danas predsjednik Dmitrij Medvedev.

Medvedev je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da razgovori sa SAD i NATO-om o sistemu raketne odbrane u Evropi još nisu dali rezultate.Medvedev je predstavio plan ruskog odgovora na namjeru Vašingtona da u Evropi postavi raketni štit do 2020. godine.

SAD tvrde da je štit neophodan radi zaštite od potencijanih raketnih prijetnji iz zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje, ali Rusija smatra da bi taj sistem ugrozio njenu nacionalnu bezbjednost, jer bi umanjio značaj ruskog nuklearnog arsenala.

Medvedev je rekao da će Moskva usmjeriti svoje rakete na lokacije američke raketne odbrane u Evropi ukoliko Vašington ne uvaži primjedbe Rusije.

Ruski predsjednik je u televizijskom obraćanju rekao da bi Moskva mogla da odustane od sporazuma o kontroli naoružanja, uključujuči novi sporazum Start sa SAD.
XS
SM
MD
LG