Dostupni linkovi

Pakistan imenovao novu ambasadorku u Vašingtonu


Pakistan je danas imenovao bivšu ministarku informisanja Šeri Rehman za novog ambasadora u SAD, poslije diplomatskog spora zbog kojeg je prethodni ambasador podnio ostavku.

Rehman će zamijeniti Huseina Hakanija, koji je otišao sa položaja poslije optužbi da je sastavio memorandum u kojem je od SAD zatražio pomoć zbog navodnog plana pakistanske vojske da preuzme vlast u zemlji.

Rehman je poslanik vladajuće Narodne stranke i bliska saveznica predsjednika Asifa Alija Zardarija. U međunarodnim političkim krugovima ima ugled velikog liberala.

Ona je u februaru odustala od pokušaja da nametne amandman na kontroverzni zakon o blasfemiji i optužila svoju stranku da je popustila ekstremistima.Rehman je jedan od malobrojnih političara koji su otvoreno govorili o ovom zakonu, koji se, navodno, koristi za progon pripadnika manjinskih religija. Ona je u aprilu rekla BBC -ju da joj je život ugrožen zbog ovakvih stavova.

Hakani se vratio u Islamabad ranije ove sedmice i podnio ostavku poslije sastanka sa najvišim pakistanskim civilnim rukovodiocima.
XS
SM
MD
LG