Dostupni linkovi

Skupština Srbije o novim praznicima


Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad raspravom o izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji uvodi dva nova praznika - 11. novembar - Dan primirija u Prvom svetskom ratu i 21. oktobar - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Predloženim izmenama predviđeno je i da se državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznuje još jedan dan i to 16. februara.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ukoliko poslanici podrže izmene zakona, obeležavaće se kao neradni dan u spomen na sve nevino postradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine.

Kako je vlada podsetila u obrazloženju, Prvi svetski rat započeo je napadom Austrougarske monarhije na Srbiju 28. jula 1914, a prva pobeda Antante izvojevana je već na početku rata i to u bici na Ceru. Srbija je u tom ratu izgubila trećinu stanovništva, a zemlja je pretrpela nenadoknadiva razaranja.

Drugi praznik - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu trebalo bi da se radno praznuje kao spomen na 21. oktobar 1941. godine i dan kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.
XS
SM
MD
LG