Dostupni linkovi

Zakon o nadležnosti Vojvodine pred Ustavnim sudom Srbije


Ustavni sud Srbije razmatraće danas predlog Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Dve stranke su krajem decembra 2009. godine predale Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i Statuta pokrajine, donetih krajem novembra te godine.

Predstavnici DSS i NS su tada ocenili da su ta dva akta nezakonita i neustavna jer "doprinose neravnopravnosti" građana Srbije i "otvaraju mogućost separatizma".

Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine uređuje pravni položaj autonomne pokrajine, izbor i rad organa i službi koje osniva, proširene su nadležnosti Vojvodine, dok će izvorni prihodi i svojina pokrajine biti uređeni posebnim zakonima.

Tim Zakonom su, između ostalog, utvrđeni osnivanje razvojne banke Vojvodine, kao i međuregionalna saradnja, a propisano je i da Vojvodina predlaže mrežu sudova na teritoriji pokrajine. Precizirano je i da se teritorija pokrajine ne može menjati bez saglasnosti građana Vojvodine na referendumu.

Primena Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine počela je 1. januara 2010. godine.
XS
SM
MD
LG