Dostupni linkovi

Nacionalni savet Mađara usvojio medijsku strategiju


Nacionalni savet Mađara usvojio je Medijsku strategiju vojvođanskih Mađara za period od 2011. do 2016. godine, a rasprava o tom dokumentu bila je burna, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Za strategiju je glasao 21 član saveta, pet je bilo protiv, a jedan uzdržan. Većinu u tom nacionalnom savetu ima Savez vojvođanskih Mađara (SVM), dok su u opoziciji predstavnici ostalih stranaka vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke.

Predstavnici opozicije u Nacionalnom savetu Mađara optužili su SVM da želi da uguši slobodu medija i da ih stavi pod partijsku kontrolu.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec odbacio je optužbe opozicije i rekao da je najvažnije da je medijska strategija konačno usvojena.

Nacionalni savet Mađara usvojio je juče i Strategiju kulture vojvođanskih Mađara za period od 2011. do 2017. godine.

Savetnica za kulturu u Nacionalnom savetu Ildiko Lovaš kazala je da je osnovno načelo te strategije da kultura vojvođanskih Mađara predstavlja deo jedinstvene mađarske kulture, ali i kulture Srbije.

"Građani mađarske nacionalnosti u Vojvodini imaju na to pravo, a podrška od strane srpske države nije milost, nego zadatak", poručila je Lovaš.
XS
SM
MD
LG