Dostupni linkovi

HDZ uspio dobiti kredit za financiranje kampanje


HDZ je uspio dobiti kredit za financiranje kampanje i bez osobnih mjenica svojih članova koji su na taj način trebali jamčiti povrat zajma.

Kako piše riječki Novi list, u HDZ-u je nemoguće dobiti informacije o tom kreditu, pa tako i o banci koja ga je odobrila i uz koliku kamatu te kad HDZ-ovci moraju vratiti zajam.

Prema sugovornicima tog dnevnika, kredit je odobren do određenog iznosa koji je manji od deset milijuna kuna, ali to ne znači da stranka mora potrošiti sva sredstva.

Kredit nije bilo tako teško dobiti jer, kako pišu hrvatski mediji, HDZ može računati na naknadu troškova kampanje iz proračuna, i to po 180 tisuća kuna po svakom zastupničkom mjestu koje osvoji.

Usto, HDZ će, mimo pokrivanja dijela troškova predizborne promidžbe, dobivati i novac iz proračuna za redovito godišnje financiranje, tako da joj povrat kredita, ako ne pretjera s trošenjem novca u kampanji, ne bi trebao biti problem.

Stranke na troškove promidžbe maksimalno mogu potrošiti 1,5 milijun kuna po izbornoj jedinici, što znači da HDZ, koji je kandidirao i listu za dijasporu, može dosegnuti trošak od 16,5 milijuna kuna.
XS
SM
MD
LG