Dostupni linkovi

Tahiri: Srbima Ahtisarijev plan umesto državljanstva Rusije


Šefica kosovskog tima u dijalogu Beograd-Priština Edita Tahiri se u ponedeljak u Briselu osvrnula na zahtev hiljada kosovskih Srba za državljanstvo Rusije, rekavši da će oni "najbolju perspektivu ostvariti na Kosovu", u sklopu Ahtisarijevog plana koji će Priština da "ojača ekonomskom komponentom".

Tahiri se osvrnula na saopštenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o tome da je dvadesetak hiljada kosovskih Srba zatražilo državljanstvo Rusije.

Tahiri je rekla da je vlada Kosova "veoma ozbiljna i sve ustanove Republike Kosova su ozbiljne kad je reč o uspostavljanju dijaloga i građana, a to je socijalni ugovor na kojem mi radimo".

"U suštini je naša ponuda u okviru Ahtisarijevog plana, mada smo spremni da ga ojačamno ekonomskom komponentom koja znači ekonomske i socijalne investicije", objasnila je potpredsednica kosovske vlade.

"Sigurna sam", dodala je Edita Tahiri, "da će građani tog dela (severa Kosova), bez obzira na iluzije u prošlosti koje su dolazila iz Srbije i uplitanja u kosovske poslove i paralelne strukture, ...da će se oni, kada jednom pročitaju Ahtisarijev plan i budu spremni da razgrade godinama ukorenjivano nepoverenje, uveriti da su Kosovo i kosovska vlada tu da pruže najbolju javnu dobrobit svim građanima podjednako".
XS
SM
MD
LG