Dostupni linkovi

Slovački mediji: Obaveštajne službe prisluškivale novinare


Generalno tužilaštvo u Slovačkoj proverava da li je vojna obaveštajna služba prisluškivala novinare, pre svega opozicionog lista Pravda i
Televizije TA3.

Vest da je Vojna odbrambena služba prišluškivala novinare Pravde i direktora televizije TA3 i interesovala se za kretanje novca na njihovim računima u banci, ali i za zdravlje i detalje porodičnog i intimnog života, objavio je najčitaniji slovački list Novi čas.

Pravda danas tvrdi da su vojni agenti ove godine mesecima prisluškivali najmanje tri njena novinara.

List piše da je prisluškivanje i praćenje prestalo tek sredinom oktobra, odmah pošto je izglasano nepoverenje vladi premijerke Ivete Radičove.

Vojni obaveštajci su, prema tvrdnjama slovačkih medija, pokušali da razotkriju mrežu novinarskih izvora i informatora.

"Ne razumem zašto su se interesovali za mene. Zar je to moguće 22 godine posle 'plišane revolucije' ", kazao je direktor TA3 Mihal Gučik.

Ministar odbrane Lubomir Galko i njegov partijski šef, bivši predsednik Parlamenta i lider slovačkih liberala Rihard Sulik optužbe su za sada prokomentarisali samo na - Fejsbuku.

"Vojna obaveštajna služba ne ume da prisluškuje, jer nema uređaje za to. Može samo da se obrati civilnoj obaveštajnoj službi SIS ili policiji, a i to s odobrenjem sudije", tvrdi Sulik.

U istragu afere, pored tužilaštva, upustio se i parlament, a Odbor za odbranu i bezbednost i posebni odbor za kontrolu obaveštajnih službi pozvali su ministra da objasni skandal.

"Vidim to kao prilično krupan skandal Ministarstva odbrane. Ili ministar zna šta mu radi tajna služba ili ne, a tada ne može da bude ministar", kazao je agenciji TASR šef kontrolnog odbora iz redova opozicionih socijaldemokrata Peter Žiga.
XS
SM
MD
LG