Dostupni linkovi

Otporaši traže razrešenje sudije Vidojković


Nekadašnji aktivisti Otpora podneće inicijativu za razrešenje sudije Gordane Vidojković, jer je smatraju krivom za zastarevanje procesa protiv Marka Miloševića.

Podsetimo, Veće sudije Vidojković oslobodilo je prošle nedelje krivice Marka Miloševića i petoricu njegovih saradnika za nanošenje teških telesnih povreda aktivistima Otpora pre 11 godina.

Takva odluka je bila objašnjena „apsolutnom zastarelosti krivičnog dela“.

Podsjetimo, trojica članova "Otpora" u Požarevcu, Nebojša Sokolović, Radojko Luković i Momčilo Veljković pretučena su 2.maja 2000. godine u centru Požarevca.

Veće sudije Vidojković je 2008. oslobodilo petoricu Miloševićevih saradnika optužbi za teške telesne povrede Lukoviću i Sokoloviću, a tužba protiv Miloševića je odbijena.

Naredne godine je Okružni sud ukinuo rešenje, a tadašnji Opštinski sud, pre ponovnog odlučivanja obustavio je postupak po tužbi Lukovića, koji je u međuvremenu preminuo.

I ovo rešenje ukinuo je Okružni sud, ali je veće sudije Vidojković ponovo donelo identično rešenje.

Posle ponavljanja žalbe, Apelacioni sud je tri dana pre nastupanja apsolutne zastarelosti, potvrdio rešenje prvostepenog suda, da bi nakon toga Osnovni sud obustavio postupak i u odnosu na oštećenog Sokolovića. Apelacioni sud u Beogradu poništio je to rešenje.

Postupak se vodi od 2001.godine, a tužilaštvo je dva puta odbilo da preuzme gonjenje.
XS
SM
MD
LG