Dostupni linkovi

Gadafijev sin u Zintanu dok ne proradi sudstvo


Uhapšeni sin libijskog vođe Moamera Gadafija, Seif al-Islam, ostaće u gradu Zintanu dok u Libiji ne bude uspostavljen pravosudni sistem, rekao je šef vojnih snaga iz tog grada na zapadu zemlje, pukovnik Mohamad al-Kabaš.

Ove snage, lojalne Prelaznom nacionalnom savetu Libije, takođe su zatražile da se Saifu al-Islamu, koji je nekada važio za političkog naslednika svog oca, sudi u zemlji.

Seif al-Islam, kojeg traži Međunarodni krivični sud u Hagu zbog zločina protiv čovečnosti, uhvaćen je u subotu na jugu zemlje, blizu granice s Nigerom.

Zvaničnik libijske prelazne vlade u Tripoliju Abdul Rahim el Kib izjavio je u subotu da će Seif al-Islam "imati pravedno suđenje".

Međunarodni krivični sud je 27. jula izdao naloge za hapšenje Moamera Gadafija, koji je ubijen u oktobru, njegovog sina Seif al-Islama i šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha al-Senusija. Svi su optuženi za zločine protiv čovečnosti, a za njima je bila izdata crvena poternica Interpola.

Seif al-Islam (39) bio je jedini preostali begunac iz porodice bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija za kojim se još tragalo.
XS
SM
MD
LG