Dostupni linkovi

Gul: Ankara generator ekonomskog rasta


Turski predsednik Abdulah Gul rekao je da je Turska odlučna da se pridruži Evropskoj uniji uprkos aktuelnoj krizi u zemljama evrozone, ističući da njegova zemlja može da postane "generator ekonomskog rasta EU".

On je u intervjuu za "Sandej telegraf" odbacio zabrinutosti da ekonomski problemi evrozone podrazumevaju odgađanje ili stopiranje daljeg širenja EU, dodajući da je kriza evrozone samo privremena.

Gul je istakao da je članstvo Ankare u NATO-u nekada smatrano jedinim razlogom za članstvo u EU, ali sada ekonomski pokazatelji predstavljaju jače razloge kada je bruto društveni proizvod porastao za 11 odsto u prvom kvartalu 2011. godine.

"Turska ima velike potencijale: svoju poziciju, sve što ona poseduje, vrednost koju može da donese u smislu energetskih resursa, populacije, dinamizma i rasta, drugim rečima Ankara može biti pokretač i generator ekonomskog rasta EU", rekao je Gul.

On smatra da Turska može doneti dinamičnost u EU i igrati ulogu posrednika u sporovima sa njenim susedima.

"Mi smo između Azije i Evrope, mi smo kao most. Neki od nas su u Aziji, a neki su u Evropi. Mi smo u centru obe strane", rekao je Gul.
XS
SM
MD
LG