Dostupni linkovi

Postignut sporazum o bužetu EU za 2012.


EU i Evropski parlament postigli su danas sporazum o budžetu za 2012. godinu koji je povećan za samo dva odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Budžet je nakon 15 časova pregovaranja usvojen i iznosi 130 milijardi evra. Evropski parlament i Evropska komisija tražili su povećanje budžeta od 5,2 odsto, ali su naišli na protivljenje članica, kao što je Velika Britanija, koje nisu željele povećanje zajedničke potrošnje dok se suočavaju sa mjerama štednje u nacionalnim budžetima.

Zvaničnik britanskog Ministarstva finansija Mark Hoban, koji je u pregovorima predstavljao London, smatra da je odluka o budžetu pobjeda.

"Zaustavili smo prijedlog Evropske komisije i Evropskog parlamenta i ispunili smo obećanje vlade da ćemo zamrznuti budžet evropskog bloka. Tokom cijelog procesa, tvrdili smo da u vrijeme kada se zemlje članice suočavaju sa teškim odlukama oko sopstvenih budžeta, ne možemo sebi priuštiti nerealne zahtjeve", naglasio je Hoban.

On je naglasio da je dogovoreni budžet daleko ispod 5,2 odsto, koliko je zahtjevao Evropski parlament i 4,9 što je zahtjevala Evropska komisija.

Evropski komesar za budžet Januz Levandovski rekao je da je usaglašen "jasan štedni budžet" i upozorio je da Brisel možda neće imati dovoljno novca da tokom idućeg godine ispuni sve svoje finansijske obaveze prema primaocima.
XS
SM
MD
LG