Dostupni linkovi

Samaras i dalje odbija potpisati podršku mjerama štednje


Grčki kreditori nisu danas uspjeli da ubijede lidera konzervativne stranke Nova demokratija Antonisa Samarasa da odustane od odbijanja da potpiše da će podržati mjere štednje, koje su predviđene dogovorom o finansijskoj pomoći.

Samaras smatra da nema potrebe za pisanim obavezivanjem jer se njegovoj riječi može vjerovati.

Međutim, međunarodni kreditori, koji su zabrinuti jer Grčka u protekle dvije godine krize ne uspijeva da ispuni svoje fiskalne ciljeve, insistiraju na pisanom saopštenju, strahujući da bi političari mogli da izbjegnu svoje obaveze, posebno zbog činjenice da će izbori, najvjerovatnije biti održani u februaru.

Predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) takozvane trojke, koja nadzire koliko Grčka poštuje dogovore, razgovarali su danas u Atini o ovoj temi sa Samarasom.

Samaras je istakao da se, što se tiče razgovora sa trojkom i posebno o pisanim garancijama, njegov stav nije promijenio.On je naglasio da je Nova demokratija dokazala svoju posvećenost uslovima finansijske pomoći time što je podržala koaliciju predvođenu premijerom Lukasom Papademosom i njegov novi budžet.
XS
SM
MD
LG