Dostupni linkovi

Istražitelji potvrdili da je Oswald sam izvršio atentat na Kennedyja


Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja desetljećima je predmet pažnje istraživača i analizatora. I kako se približava 48 godišnjica od njegovog ubistva u Dallasu (SAD) tim historičara i bivših pripadnika američke Tajne službe su uz pomoć najnovije tehnologije potvrdili da je Lee Harwey Oswald djelovao sam.

Historičar i novinar Max Holland vodio je tim koji je digitalno uvećao velik broj amaterskih snimaka napravljenih 22. novembra 1963 i napravio jedinstveni snimak, koji daje jasnu sliku šta se dešavalo tog dana.

Tim će svoje istraživanje predstaviti u dokumentarcu JFK: The Lost Bullet koji će sutra biti emitiran na Nationl Geographicu.

Tim je na amaterskoj snimci, koju je tog dana snimio Robert Hughes, otkrio figuru u sjeni koja se kreće na šestom spratu zgrade Texas School Book Depository. Vjeruje se da je ta osoba Oswald. Istraživači modernog doba otkrili su da je u martu 1963. godine, pod psedonimom A. Hidel, kupio pušku model Carcano. Uvriježeno je mišljenje da je upravo iz takve puške ubijen Kennedy.

"Naš zaključak je da je Oswald ispalio tri hica u 11 sekundi što je gotovo duplo više od šest sekundi kako većina ljudi vjeruje i kako je zapisano u memoarima 'Six Seconds in Dallas'. Mi tvrdimo da su bila tri hica u 11 sekundi, što odgovara Oswaldovim sposobnostima", kazao je Holland, a prenosi Daily Mail.

Kennedy je ubijen dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama Dallasa u društvu supruge i teksaškog guvernera Johna Conallyja.
XS
SM
MD
LG