Dostupni linkovi

Obama završio turneju po pacifičkoj Aziji


Američki predsjednik Barack Obama otputovao je u subotu iz Indonezije, završivši devetodnevnu turneju po pacifičkoj Aziji posvećenu jačanju američkog prisustva u regionu.

Predsjednikov avion je poletio s Balija gdje je Obama prisustvovao samitu istočne Azije (EAS) kojem prvi put prisustvuju Sjedinjene Američke Države. Regionalni blok okuplja sada 18 zemalja, među kojim su Kina i Rusija.

Obama je naprije u svom rodnom gradu Honoluluu predsjedavao samitom lidera iz 21 zemlje članice Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEC), na kojem je prezentirao plan za "Transpacifičko partnerstvo" (TPP) sa željom da region postane najveća zona slobodne trgovine na svijetu.

Zatim je odletio u Australiju gdje je najavio vojno jačanje, iznoseći plan da 2.500 marinaca bude raspoređeno na sjeveru zemlje.

Turneja se završila posjetom Indoneziji, gdje je Barack Obama živio kao dijete, da bi zatim otputovao na Samit istočne Azije (EAS) na otoku Baliju.

Turneja je bila uglavnom diplomatska, ali je Obama htio da pokaže kako je pacifička Azija pozvana da spasi svjetski ekonomski rast.
XS
SM
MD
LG