Dostupni linkovi

Poljska: Izglasano povjerenje Vladi Donalda Tuska


Poljski premijer Donald Tusk dobio je od poljskog parlamenta povjerenje za svoju Vladu i program reformi i konsolidacije javnih finansija, ali bez glasova opozicije.

Za povjerenje Vladi glasala su 234 od 447 prisutnih poslanika Sejma, protiv je bilo 211 poslanika tri opozicione stranke, a od glasanja su se uzdržala dva. Donji dom poljskog parlamenta ima 460 poslanika, javlja agencija Rojters.

Predstavljajući u petak program Vlade u drugom mandatu, koji su mu Poljaci povjerili na izborima 9. oktobra, Tusk je najavio velike mjere štednje, ukidanje poreskih olakšica i reformu penzijskog sistema, na osnovu koje će Poljaci od 2020. godine ići u penziju sa 67 godina.

Većina poljoprivrednika počeće da plaća iste poreze kao i ostali građani i ostaće bez privilegija da im država plaća zdravstveno osiguranje, a takvo pravo zadržaće samo najsiromašniji sa najmanjim imanjima. Doprinose za penzijsko osiguranje plaćaće i poljski sveštenici.

Vlada premijera Tuska, u kojoj je od 19 članova osam novih ministara, planira da novim mjerama i reformama naredne godine svede deficit budžeta na manje od tri odsto BDP-a, a do kraja mandata vlade na jedan odsto, kao i da javni dug naredne godine bude ispod 48 odsto bruto društvenog proizvoda.

Prema proračunima dnevnog lista "Žečpospolita", nove mjere bi godišnje trebalo da donesu oko 3,25 milijardi evra u državnu kasu.
XS
SM
MD
LG