Dostupni linkovi

Spriječeno iznošenje 50 umjetničkih djela iz Srbije


Na srpsko-bugarskom graničnom prelazu Vrška Čuka carinici Srbije spriječili su pokušaj iznošenja iz zemlje više od 50 slika i četiri skulpture, djela renomiranih američkih umjetnika.

Riječ je o djelima Dejvida Satera, Dejvida Goslina, Marijan Bingam, Džudit Džudi i Rosane Azar, saopšteno je iz Carina Srbije.

Djela su pokušala da u Bugarsku prokrijumčare dva američka državljanina - galerista i jedan od autora otkrivenih djela u automobilu "tojota korola", francuskih registarskih oznaka.

Protiv njih je pokrenut prekršajni postupak, a umjetnička djela, čija će vrijednost biti utvrđena nakon stručne ekspertize, privremeno su zadržana, navodi se u saopštenju.

Ovo je drugi put da su carinski službenici u roku od 10 dana na ovom prelazu otkrili kolekcije slika koje se u tranzitu kroz Srbiju ne prijavljuju carinskim organima.

Prvi slučaj dogodio se 9. novembra, kada je spriječen pokušaj krijumčarenja 48 umjetničkih slika savremenog holandskog autora, koje je u Bugarsku pokušao da iznese jedan holandski državljanin.
XS
SM
MD
LG