Dostupni linkovi

Putin: UN da budu oprezne oko Sirije



Premijer Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da bude uzdržan u izradi nacrta rezolucije kojom se sirijski režum osuđuje zbog nasilja nad demonstrantima.

"Spremni smo za saradnju sa međunarodnom zajednicom, ali tražimo uzdržanost i oprez", rekao je Putin, prenose ruske novinske agencije.

Putin je, međutim, izjavio i da Rusija "neće ignorisati mišljenja svojih partnera", kao i da će "sa svima sarađivati".

Rusija u svetskoj javnosti važi kao prijateljski naklonjena režimu Bašara Asada, iako su se njeni zvaničnici ove nedelje sastali u Moskvi sa istaknutim vođama sirijske opozicije.

Nemačka, Britanija i Francuska izradile su nacrt rezolucije o Siriji i juče ga uputile drugim članicama Komiteta za ljudska prava.

Zajedno sa evropskim zemljama, koautori nacrta su i četiri članice Arapske lige - Saudijska Arabija, Katar, Jordan i Maroko, što se ocenjuje još jednim znakom da u arapskom svetu raste protivljenje režimu Bašara al Asada.

Moskva je pozvala vođe opozicije da pregovaraju sa vladom Sirije, ali su one odbile odbile taj predlog, istakavši da sa Asadom ne žele nikakav razgovor.

Francuski premijer Fransoa Fijon, koji se danas sa Putinom sastao u Moskvi, saopštio je da međunarodna zajednica mora povećati pritisak na sirijski režim "kako Asad ne bi mogao dalje da destabilizuje situaciju u regionu".

Fijon je izrazio nadu da će rezolucija Ujedinjenih nacija biti
usvojena u najkraćem mogućem vremenskom roku.
XS
SM
MD
LG