Dostupni linkovi

Dogovor o Evroazijskoj uniji



Lideri Rusije, Belorusije i Kazahstana dogovorili su u petak u Moskvi formiranje Evroazijske ekonomske unije. To je projekt ruskog premijera Vladimira Putina koji teži tešnjoj integraciji zemalja iz bivšeg Sovjetskog saveza.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenka i kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev potpisali su Deklaraciju kojom se predviđa prelazak na sledeću etapu procesa integracije - jedinstveni ekonomski prostor, utemeljen na propisima i principima Svetske trgovinske organizacije, koji je u svakom trenutku otvoren je za ulazak drugih država, precizira Kremlj.

Putin je prvi put pomenuo osnivanje Evroazijske unije s bivšim sovjetskim republikama u jednom članku objavljenom u oktobru u dnevnom listu Izvjestia, kratko nakon što je objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2012.

Ove tri bivše sovjetske republike su već osnovale Carinsku uniju, ali će stvaranje Euroazijske unije, s vlastitom upravom koja će kontrolisati jedinstveni ekonomski prostor, značiti veliki iskorak integraciju u regiji nakon pada SSSR-a pre 20 godina.

Ovaj prostor treba da stupi na snagu 1. januara 2012. godine.

Putin je u svom članku hvalio "model moćnog i nadnacionalnog ujedinjenja koje može da postane jedan od polova savremenog sveta", tvrdeći pri tom da ne želi da oživi SSSR.

Putin je 2005. nazvao raspad SSSR-a "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka", a u četvrtak je rekao da je SSSR bio "velika Rusija".
XS
SM
MD
LG