Dostupni linkovi

Uhapšena bivša filipinska predsednica



Bivša predsednica Filipina Glorija Arojo uhapšena je danas pod optužbom da je počinila prevaru na izborima za sastav Senata 2007. godine.

Arojo je uhapšena u bolničkom krevetu u glavnom gradu Manili.

Ona je ranije odbacila optužbe, uz tvrdnju da vlasti krše njena prava, jer joj ne dozvoljavaju da ode u inostranstvo na lečenje. Vrhovni sud joj je prethodno odobrio da putuje, ali je nižestepeni sud potom objavio nalog za hapšenje, zbog čega ona nije mogla da napusti zemlju.

Arojo (64) se povukla sa vlasti prošle godine, posle devet godina na predsedničkoj funkciji, a u međuvremenu je izabrana za poslanika u Predstavničkom domu.

Pored izbornih malverzacija, na teret joj se stavlja i zloupotreba državnih fondova i ostvarivanje nezakonite koristi iz ugovora sa stranim kompanijama.

Njen naslednik na predsedničkoj funkciji Beninjo Akvino pobedio je obećavajući da će iskoreniti korupciju i da će početi od bivše predsednice Arojo.

Njen prethodnik Džozef Estrada završio je u zatvoru zbog korupcije, a bivši autoritarni lider Ferdinand Makros nagomilao je ogromno bogatstvo proneverom državnog novca.
XS
SM
MD
LG