Dostupni linkovi

Grčki deficit 9 odsto, iduće godine manji



Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je pripremio predlog državnog budžeta za 2012. godinu u kojem se predviđa da će defict, sa ovogodišnjih 9 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), biti smanjen na 5,4 odsto.

Prema danas utvrđenom predlogu, Grčka će i iduće godine biti u recesiji, ali biće u plusu ako se ne računaju rate za otplatu državnog duga na šta će 2012. godine otići 1,1 odsto BDP.

Otkada je prošle godine Grčka zahvaćena teškom krizom, Vlada je uvela niz oštrih mera štednja, među kojima su optuštanje desetina hiljada ljudi iz državnog sektora privrede i uprave, smanjenje plata i penzija, povećanje poreza.

To je dovelo do rasta nezaposlenosti, koja, prema procenama, ove godine iznosi 15,4 odsto, dok se iduće godine očekuje 17,1 odsto.

Procenjuje se da će BDP Grčke, zbog recesije i ostrih mera ove godine opasti za 5,5 odsto, a iduće godine za 2,8 odsto.

Venizelos je rekao da će prema novom sporazumu o pomoći Grčkoj kojim će biti otpisano 100 milijardi evra državnog duga, ostatak zaduženja zemlje biti "poptpuno održiv".

Grčka od maja 2010. preživljava zahvaljući paketu međunarodne pomoći od 110 milijardi evra, ali je zbog ozbiljnosti krize bio potreban i drugi paket pomoći.

Prema sporazumu koji su članice EU dogovorile 27. oktobra posle maratonskih pregovora, Grčka treba da dobije još 130 milijardi evra pomoći, a banke bi otpisale 50 odsto grčkog državnog duga što je oko 100 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG