Dostupni linkovi

Nemački ambasador: Srbija da zasluži status kandidata



Nemački ambasador u Prištini Ernst Rajhel (Reichel) naveo je da Srbija mora da zasluži status kandidata za EU, kao i da dobrosusedski odnosi sa Kosovom znače raspuštanje "paralelnih" struktura na severu.

Rajhel je za prištinski dnevnik Koha ditore kazao da "treba da budemo uvereni da se sprovode dogovoreni sporazumi" iz dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, Nemačka očekuje od Srbije da do 9. decembra pruži uverljive dokaze da će biti konstruktivna sa svojim susedima.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati da će paralelne strukture biti uklonjene do 9. decembra ali, ukoliko Srbija želi da joj tog dana Savet ministara EU da status kandidata, mora da nađe način da pokaže da je odustala od tih stuktura.

Rajhel je zatražio da se nastavi tehnički dijalog Beograda i Prištine, ali nije isključio mogućnost da će biti potreban i politički dijalog.

Prema njegovim rečima, može da se razgovara o severu Kosova, ali se pritom ne može kretati van okvira Ahtisarijevog plana, kada je reč o statusu opština na severu.

Rajhel je dodao da se može raspravljati o nekom marginalnom pitanju, ali ne i o suštini Ahtisarijevog plana.
XS
SM
MD
LG