Dostupni linkovi

Komorovski imenovao novu vladu premijera Tuska



Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski imenovao je danas novu vladu premijera Donalda Tuska, prvu u Poljskoj od pada komunizma 1989. godine koja je od birača dobila poverenje i za drugi četvorogodišnji mandat.

Na izborima 9. oktobra, kao kuriozitet u Evropi u kojoj padaju vlade zbog dužničke i finansijske krize, Tusk i njegova liberalna Građanska platforma dobili su poverenje poljskih birača i za drugi mandat.

Poljaci su se na izborima rukovodili uverenjem da ne treba menjati ekipu koja je uspela da bez recesije provede Poljsku kroz prethodnu, svetsku ekonomsku krizu i očekuju to isto i od nove vlade.

Tusk je s istim dosadašnjim koalicionim partnerom Poljskom narodnom strankom vicepremijera Valdemara Pavlaka sastavio vladu koja ima kontinuitet u ključnim resorima.

U vladu je za analitičare neočekivano ušlo i dvoje poslanika liberala poznatijih u javnosti pre po atraktivnom izgledu kao "mis" i "mister" Sejma poljskog parlamenta, nova ministarka sporta Joana Muha i novi ministar saobraćaja Slavomir Novak.

Za Evropsku uniju važan signal da nova vlada ne odstupa od svog proevropskog kursa jeste ostanak šefa diplomatije Radoslava Šikorskog i ministra finansija Jaceka Rostovskog, kao i resor privrede za vicepremijera Valdemara Pavlaka.
XS
SM
MD
LG