Dostupni linkovi

Čile: Sukob policije i demonstranata


Čileanska policija upotrebila je danas vodene topove i suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili ispred zgrade Kongresa u Valparajsu, zahtevajući reforme u oblasti obrazovanja.

Mladi sa kapuljačama preskočili su metalnu ogradu u blizini Kongresa i bacali kamenice i motke na policiju koja je uzvratila iz vodenih topova.

Gusta dimna zavesa od suzavca prekrila je policiju i demonstrante, čiji je sukob, koji je izbio na kraju mirnih demonstracija, trajao gotovo dva sata.

Današnji protest jedan je u nizu od maja na kojima demonstranti traže veći budžet za obrazovanje u 2012, kao i reformu obrazovnog sistema, po kojoj se kontrola državnih škola prebacuje sa gradova na centralnu vlast, kako bi se obezbedilo jednako finansiranje.

Novi protest najavljen je za sutra u Santjagu, preneo je AFP.

Hiljade studenata i njihovih pristalica, među kojima 2.500 nastavnika, koji su došli karavanom od 55 autobusa - okupilo se u Valparajsu, zapadno od prestonice Santjaga, kako bi izvršili pritisak na poslanike da odobre reformu obrazovanja, o kojoj bi trebalo da raspravljaju krajem meseca.

Policija je saopštila da je na protestu bilo 7.000 učesnika, dok se, prema procenama organizatora, okupilo 40.000 ljudi.

Policija nije saopštila koliko je demonstranata uhapšeno.

Od početka protesta u mnogim školama i univerzitetima u Čileu nastava je u prekidu, a svaki protest je izvukao desetine hiljada učenika i studenata na ulice.
XS
SM
MD
LG