Dostupni linkovi

SIGMA: Hrvatska nije napredovala u borbi protiv korupcije


Najnoviji izvještaj SIGMA-e, zajedničke inicijative Europske unije i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), o napretku reformskih procesa u Hrvatskoj, oštro kritizira institucionalne slabosti u provedbi antikorupcijskog programa na kojemu počiva izborna kampanja vladajućeg HDZ-a.

Kako piše tportal.hr, izvještaj proslijeđen Bruxellesu temelji se na podacima prikupljenim u Hrvatskoj do travnja 2011. Uz procjene ključnih reformi i poboljšanja u prošloj godini, SIGMA - institucija pri Europskoj komisiji koja pomaže razvoju sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru - identificira i ključne probleme koji su ostali neriješeni.

"Slučajevi korupcije na visokim položajima pokazuju koliko duboko je korupcija ukorijenjena u javnom sektoru Hrvatske. Korupcija je rezultat kulture tajnovitosti, političkih manipulacija, kontrole nad medijima, netransparentnosti i politiziranosti birokracije, konflikta interesa, slabe političke odgovornosti, te neučinkovitog pravosuđa, koje pritom nije niti neovisno. Kao rezultat, nekažnjivost je tijekom godina u Hrvatskoj pustila snažne korijene, koje je sada teško iščupati", stoji, primjerice, u SIGMA-inom izvješću.

SIGMA konstatira da je Hrvatska u napetom razdoblju, čemu doprinose dva ključna faktora. Prvo, rastuća očekivanja povezana s posljednjom fazom pregovora o pristupanju EU i učinak članstva na hrvatske napore u rješavanju ekonomskih problema; drugo, nesigurnost uoči predstojećih izbora. Europski stručnjaci procjenjuju da su navedeni procesi test hrvatskog političkog i ekonomskog vodstva te demokratske konsolidacije zemlje.
XS
SM
MD
LG