Dostupni linkovi

Sanader na sudjenju: Odluke su se donosile kolektivno


U nastavku sudjenja u zagrebačkom Županijskom sudu bivši hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je danas da mito o kojem se raspravlja ne postoji i upitao zašto bi njemu neko davao mito kada su se odluke donosile kolektivno.

Na prijedlog tužilaštva danas je kao još jedan dokazni predlog, prihvaćeno pismo preporuke koje je tadašnji predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer uputio Upravi. Tužioci tvrde da je pismo dokaz da je Sanader ostvario ono što je Kultereru obećao, a to je da će Hypo imati u Hrvatskoj povlašteni položzaj.

Obrana je tražila da se ispita i direktor MOL-a Zsolatana Hernandija , ali i nekolicina ministara i Sanaderovih suradnika, te predsjednik Sabora Luku Bebića i glasnogovornika HDZ i Vlade Ratka Mačeka.

Sudac Ivan Turudić rekao je da Hernadija neće ispitati jer ga USKOK vodi kao okrivljenika, dok su ostali zahtjevi prihvaćeni.

Bivši hrvatski premijer tereti se da je od MOL-a uzeo 10 milijuna eura mita, kao i da je sredinom devedesetih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo oko 482 tisuće provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG