Dostupni linkovi

Svjedok o "šminkanju" logora za novinare ubijanjem logoraša


Idriz Merdžanić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, Hag, 16. studeni 2011.
Idriz Merdžanić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, Hag, 16. studeni 2011.
U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je doktor Idriz Merdžanić koji je 1992. godine zatočen u logoru Trnopolje gde je u improviziranoj ambulanti pokušavao obavljati liječničku dužnost.

Njegov iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Kriznog štaba Prijedor Milomiru Stakiću, uvršten je u sudski spis.

(Video: Doktor Merdžanić na suđenju Stakiću)


Tijekom tog svjedočenja doktor Merdžanić je opisao kako su logori Omarska, Keraterm i Trnopolje bili dio sistematskog etničkog čišćenja Prijedora, planiranog i provedenog po naređenju vrha Srpske demokratske stranke, SDS-a kojoj je optuženi bio na čelu.

Naređenje Karadžića o pripremi logora za dolazak novinara značio je smrtnu kaznu za mnoge logoraše, izjavio je doktor Merdžanić govoreći o ubijanju zatočenika koje se dogodilo u kolovozu 1992.godine.

„Doktor Karadžić obećao u Londonu novinarima – da će dozvoliti posjet logorima, jer je tvrdio da logori ne postoje. Vratio se u Bosnu i tad je stiglo naređenje s Pala, od dr. Karadžića – da se pripreme logori za posjete novinara. Dokle god se logori nisu pripremili novinari nisu mogli doći“, objasnio je dodatno svjedok.

Budući da nisu znali kuda sa svim zatočenim ljudima srpske snage koje su upravljale logorima prema opisima svjedoka – počele su s ubijanjem.

„Oni su donijeli jednostavno odluku za Keraterm. Jedan dio ljudi je trebalo odvesti u Trnopolje. Za jedan dio ljudi, jedan hangar, jednostavno su postavili mitraljeze, ispod otvorili hangar i pobili ljude unutra. Tu je bilo preko 100 ljudi. Preživio je Enes Crljenković, koji je i danas živ“, ispričao je svjedok.

Puno osoba je odvedeno u nepoznatom smjeru i njihove se kosti još dan danas otkrivaju, kao i lokacije smaknuća, opisao je uzrujanim glasnom doktor Merdžanić.

(Doktor Merdžanić o „šminkanju“ logora)


Za posjet novinara spremio se određeni scenarij, koji je unatoč tome šokirao pripadnike medija čije su slike logora užasnule međunarodnu javnost, podsjećajući na holokaust iz Drugog svjetskog rata.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je pokušao prikazati pristranost svjedoka te ga je, osvrčući se na izjavu o odgovornosti za ubijanja u logorima prilikom posjeta novinarima – zatražio da priča o onome što je vidio, a ne čuo od drugih.

„Kako znate da sam ja to naredio. Vi govorite ono što znate, a ne ono što vi tvrdite da je logično“, svađao se Karadžić sa Merdžanićem o njegovim inkriminirajućim izjavama, nakon čega je zaradio ukor suca O Gon Kwona zbog prigovora na odgovor svjedoka o stvarima za koje ga je sam pitao.

Karadžić je pokušao ustvrditi kako je doktor Merdžanić završio u Trnopolju zbog toga što je bio ratni kirurg, a ne kao civilni liječnik bošnjačke nacionalnosti.
Zatočenici u logoru Trnopolje - dokazni materijal prikazan tijekom suđenja Karadžiću, 9. studeni 2011.
Zatočenici u logoru Trnopolje - dokazni materijal prikazan tijekom suđenja Karadžiću, 9. studeni 2011.

„Ostali ste u Kozarcu, stavili se na raspolaganju (Seadu) Čirkinu (bivšem oficirom JNA i lokalnom branitelju) i postali ste njegov vojni sanitet. Jel' tako?“, upitao je optuženi.

„Nije točno, to je obična laž“, negirao je svjedok.

„A zašto se niste vratili na posao?“, nastavio je s pitanjima Karadžić.

„Iz jednostavnog razloga. Jedan je razlog - što Srbi nakon ultimatima nisu više nikog puštali iz Kozarca. A drugi je razlog – netko je trebao pomoći tim jadnim ljudima i liječiti ih u slučaju potrebe. To nema nikakve veze s Čirkinom, niti s bilo kojom vojnom organizacijom“, odbio je svjedok nagađanja o njegovoj pripadnosti oružanim formacijama prije zatočavanja.

(Karadžić osporava izjavu svjedoka)


Ispitivanje doktora Merdžanića trebalo bi se okončati u četvrtak.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG