Dostupni linkovi

Mere EU protiv agencija za kreditni rejting


Evropska unija saopštila je u utorak da razmatra da dozvoli investitorima da tuže agencije za kreditni rejting ukoliko one prekrše pravila Unije "namerno ili sa velikim nemarom".

Predlog Evropske komisije je deo novog seta pravila za agencije za kreditni rejting, koje su na meti napada javnosti kako od kreditnog sloma 2008, tako i sada tokom tekuće dužničke krize u evro zoni.

Prema novim pravilima, od tih agencija će se tražiti da budu transparentnije u načinu na koji donose odluke o kreditnom rejtingu neke zemlje ili firme, kao i da moraju da upozore ponuđače akcija na promenu kreditnog rejtinga pre nego što ga objave.

Kreditne agencije su do sad branile svoje odluke kao stavove zaštićene slobodom govora, što je Evropska komisija odbacila kao argument.

"Rejtinzi imaju direktan uticaj na tržišta i ekonomiju u širem smislu, a samim tim i na prosperitet evropskih građana. To nisu prosti stavovi", ocenio je evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije.

Nove mere, koje treba da odobre vlade EU i Evropski parlament, suštinski će odgovornost za dokazivanje činjenica prebaciti sa tužilaca na rejting agencije, odnosno one će morati da dokažu da nisu krive.
XS
SM
MD
LG