Dostupni linkovi

Incko: Političari u BiH izbegavaju razgovor o ključnim pitanjima


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u utorak u Savetu bezbednosti UN da "bosanskohercegovački političari pokazuju malo spremnosti na kompromis i izbegavaju dijalog o ključnim pitanjima".

"Lideri su takođe zloupotrebili politički sistem i provocirali jedni druge putem medija. Krajnji rezultat takve situacije je blokiranje procesa evroatlantskih integracija i šteta koja je učinjena ekonomiji zemlje", rekao je Incko u Njujorku predstavljajući redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti.

Incko je ukazao na "zapaljivu retoriku koju koriste određeni političari", zbog čega nije zabeležen ni napredak za zatvaranje OHR-a. On je zaključio da je BiH još uvek potrebno prisustvo međunarodne zajednice.

"Politički lideri moraju shvatiti da će entiteti i država biti jaki samo kada su oba nivoa vlasti jaka - oba nivoa će postajati sve jači samo kada budu radili zajedno i kada država dobije podršku koja joj je potrebna da bude efikasna", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je podsetio i da više od 13 meseci od održanih izbora, u BiH još nije formirana vlast na državnim nivou.
XS
SM
MD
LG