Dostupni linkovi

Sirijska opozicija u Moskvi traži plave šljemove


Predstavnici sirijskog nacionalnog savjeta koji borave u Moskvi pozvali su da UN rasporede "plave šljemove" u zemlji, saopštio je danas novinarima lider sirijskog Nacionalnog savjeta (SNS) Burhan Galijun.

"Tražili smo od ruske strane da koordiniše svoje napore sa Arapskom ligom kako bi Savjet bezbjednosti UN razmatrao rezoluciju o zaštiti civila bez vojne intervencije", izjavio je Galijun.

On je precizirao da pod terminom "zaštita civila" Nacionalni savjet podrazumijeva raspoređivanje međunarodnih posmatrača u Siriji kao "plavih šljemova".

"Neophodno je omogućiti svim međunarodnim i arapskim medijima da prate događaje u Siriji. Ako sirijske vlasti odbiju da sarađuju onda će one same isprovocirati vojnu intervenciju stranaca na našu zemlju", dodao je Galijun.

Sirijski Nacionalni savjet, glavna opoziciona instanca, formiran je 2. oktobra u Istanbulu i ima 230 članova koji žive u Siriji i inostranstvu.

Od 15. marta u Siriji traju protesti protiv režima predsjednika Bašara al Asada.

Prema podacima UN, više od 3 500 ljudi poginulo je od početka protesta u martu. Sirijske vlasti za nasilje okrivljuju "naoružane bande i militante".
XS
SM
MD
LG