Dostupni linkovi

Ljekari iz Srbije otišli da pregledaju Mladića


Ekipa lekara iz Srbije otputovala je u Hag, gde bi trebalo da pregleda Ratka Mladića, koji se u više navrata žalio na loše zdravstveno stanje.

Predstavnica za štampu Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je Tanjugu da će tim ljekara iz Beograda pregledati Mladića, ali je napomenula da, prema pravilima pritvorske jedinice, oni nemaju ovlašćenje da prepisuju tretman haškom optuženiku.

"Specijalisti dolaze u skladu s pravilima pritvorske jedinice. Ali, po tim istim pravilima, oni nisu u mogućnosti da propisuju tretman za optužene, što isključivo čine holandski ljekari i specijalisti koji su zaposleni u pritvorskoj jedinici", rekla je Jelačićeva.

Ona je podsetila da su Mladić i njegova odbrana izrazili želju da optuženog pregledaju ljekari iz Srbije i dodala da "nije ni prvi ni poslednji put da lekari (iz zemalja bivše Jugoslavije) dolaze da pregledaju neke od optuženih."

Na pitanje da li će Tribunal objelodaniti zaključke ljekarskog tima, Jelačićeva je odgovorila da sud, po pravilu, ne iznosi detalje o zdravstvenom stanju optuženika pošto su ljekarski pregledi poverljive prirode. Istakla je da ni sam Mladić nikada nije dao saglasnost za objavljivanje informacija o njegovom zdravlju.
XS
SM
MD
LG